Képzések

Turizmus-vendéglátás ágazat

MA OKTATJUK A JÖVŐT!

A következőkben tételesen felsorolva találod meg a szakmákat a Turizmus-vendéglátás ágazatból.

A továbbfejlesztett szakképzési rendszerben az első időszakban ezeket az alapismereteket sajátíthatod el, majd a tanulmányaid előrehaladtával választhatsz a szakmák közül. A leírások hozzásegítenek ahhoz, hogy a lehetséges számtalan karrierút közül a számodra legmegfelelőbbet választhasd ki. A jó iskola- és pályaválasztással hosszú távon alapozhatod meg a jövődet! A megújuló szakképzés sokféle irányból érkező fiatal számára teszi lehetővé, hogy a szándékaikhoz és készségeikhez legjobban illeszkedő, a munkaerőpiacon jól értékesíthető tudást sajátíthassák el.

Ha a szakképzést választod, nem kell elhelyezkedési nehézségektől tartanod, hiszen a technikusok és a mesteremberek iránt mindig nagy a kereslet. Ha mestere szeretnél lenni egy szakmának, javasoljuk a szakképző iskolát, ha magasabb szintű tudást szeretnél, akkor technikumban a jövőd.

Az alapszakmák oktatása iskolarendszerben folyik, ahol a gyakorlati ismereteket lehetőség szerint duális partnerek, cégek közreműködésével, valós munkakörnyezetben sajátíthatod el. Mind a szakképző iskola, mind a technikum ágazati  alapoktatással indul, így ha meggondolod magad, és váltani szeretnél a két iskolatípus között, az összehangolt ágazati tartalomnak köszönhetően az ágazati alapok megszerzése után ezt megteheted. A szakma kiválasztását követően kezdődik el a szakirányú oktatás.

A technikum a minőségi szakmai oktatás helyszíne. A megszerezhető technikusi szakképzettség középvezetői szintű ismereteket biztosít, az ötéves képzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítanod, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás. A technikumban érettségizőnek nem kell ötödik érettségi tantárgyat választani, mivel a szakmai vizsga beszámít az érettségi tantárgyai közé. Az öt év elvégzése után egyszerre kapod kézbe az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, és még a nyelvvizsga megszerzésére is lehetőséged van. A technikumban végzettek jelentős előnyt élvezhetnek majd a felsőoktatási felvételinél, a szakirányú továbbtanulásnál.

A szakképző iskola három éves, itt képezzük a szakmák mestereit. Az ágazati ismereteket adó első év után történik a szakmaválasztás.

A következő két évben duális képzés formájában, elsősorban vállalatoknál, vállalkozóknál tudod elsajátítani a szakmai ismereteket.

A szakképzésben résztvevők ösztöndíjat kaphatnak, amelynek mértéke a tanulmányi eredményétől függ.

A gimnáziumi érettségivel rendelkezőknek és az egyetemi tanulmányaikat feladó fiataloknak lehetőségük van kétéves technikumi képzésre jelentkezni.

A szakképzés a jövő lehetősége, élj vele te is!

Tájékoztató füzet az alapszakmákról az Ágazati Készségtanácsok ajánlásával, Készült az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szakképzésért és Felnőttképzésért felelős helyettes államtitkárságának megbízásából., www.kormany.hu/hu/
innovacios-es-technologiai-miniszterium, Megjelent az IKK Innovációs Képzéstámogató Központ Zrt. gondozásában. www.ikk.hu, Az Ágazati Készségtanácsok ajánlásával. www.akt.mkik.hu, Kiadja Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 1054 Budapest, Szabadság tér 7. www.mkik.hu

 

Tájékoztató füzet az alapszakmákról (iskolánkat érintő, rövidített változata)

 

 

 


Turizmus-vendéglátás ágazat

Aki szeretné felfedezni a világot, utazni, új kultúrákat megismerni és emberekkel foglalkozni, továbbá érdeklődik a gasztronómia iránt, annak a turizmus-vendéglátás ágazatban való továbbtanulás kiváló lehetőséget biztosít.

Tanulmányok során a hagyományos magyar vendégszeretet fogalmát tartalommal töltik meg, ugyanakkor az üzleti tevékenység alapjait is elsajátíthatják.

A turizmus és vendéglátás területén a tanulók korszerű, piacképes tudás birtokába jutnak, átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket szereznek egyrészt iskolai, másrészt munkahelyi környezetben, nyelvet tanulnak, emellett belekóstolnak a gasztroturizmus, aktív turizmus és a kreatív turizmus világába is.

A végzett tanulók könnyen el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, hiszen a szakmaterületen belül a legkeresettebb szakmákat sajátítják el.

 

VÁLASZTHATÓ KÉPZÉSEK ÉS SZAKMAIRÁNYOK
5 ÉVES TECHNIKUMI KÉPZÉSBEN

VÁLASZTHATÓ KÉPZÉSEK

3 ÉVES SZAKKÉPZŐISKOLAI KÉPZÉSBEN

Tanulmányi területek letöltése

Jelentkezési lapok:

 

(Nagyításért kattints a képekre!)

Jelentkezési lap érettségi utáni szakképzésre

Jelentkezési lap érettségire felkészítő képzésre

 

3 évfolyamos szakképzés

Jelentkezési lap 3 évfolyamos szakképzésre

Felnőttoktatás

Jelentkezési lap felnőttoktatásra

 

A képzésekre való jelentkezés feltételei:

– A 3 éves szakképzésre az jelentkezhet, aki rendelkezik 8 általános iskolai osztállyal, vagy érettségi bizonyítvánnyal.
– Az érettségi utáni szakképzésre az jelentkezhet, aki rendelkezik érettségi bizonyítvánnyal.
– Az érettségire felkészítő képzésre az jelentkezhet, aki rendelkezik OKJ-s bizonyítvánnyal.
– A felnőttoktatásra az jelentkezhet, aki rendelkezik rendelkezik OKJ-s bizonyítvánnyal, érettségi bizonyítvánnyal vagy felsőfokú oklevéllel.

A képzésekre való jelentkezés határideje 2020. május 31.

 

Megosztás ezzel:
Share on Facebook
Facebook
Print this page
Print